Τσιφτετέλι: Χορός εντελώς άσχετος με την Ελλάδα (αρχαία και σύγχρονη), τον Κόρδακα και την Ελληνική παράδοση


«Αρχαίο Ελληνικό το τσιφτετέλι», κάτι το οποίο βλέπω τον τελευταίο καιρό εντελώς αστήρικτα και αυθαίρετα να αναπαράγουν μπλογκ και σελίδες, θέλοντας να απενοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο Τούρκικο χορό και τρόπο διασκέδασης, θέλοντας να τον ταυτίσουν με τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι συγκεκριμένες σελίδες, αν ήμασταν μουσουλμάνοι θα ισχυρίζονταν ότι και οι ρίζες του Ισλάμ είναι στην αρχαία Ελλάδα. 

Μόνο που «όλως τυχαίως», στις επίσημες ιστορικές και λαογραφικές πηγές δεν καταγράφεται στην Ελλάδα πριν το 1923 ούτε το Τσιφτετέλι, ούτε κάποιος όμοιος με αυτόν χορός, τόσο στα νησιά όσο και στην Ηπειρωτική χώρα. Αντίθετα, επίσημα στην Ελλάδα τον έφεραν πρόσφυγες κυρίως από τα βάθη της Τουρκίας (όταν μάλιστα η Ελληνική παρουσία στην Μικρά Ασία στην πραγματικότητα περιορίζεται στα παράλια). Αν ο χορός αυτός είχε σχέση με την αρχαία Ελλάδα όπως αυτά τα μπλογκ ισχυρίζονται, τότε πως «όλως τυχαίως» σώθηκε μόνο στους ανατολικότερους ορθόδοξους πληθυσμούς που ζούσαν μαζί με τους Τούρκους και τους Άραβες? Οι υπόλοιποι πως το ξεχάσαμε? Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι ούτε επί Βυζαντίου καταγράφεται αυτός ή κάποιος παρόμοιος χορός.
Ο Κόδρακας του Αριστοφάνη, όπως επιβεβαιώνει και η Εγκυκλοπαίδεια Παπυρος Larousse Britannica*, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το τσιφτετέλι, κάτι το οποίο άλλωστε αποδεικνύουν και όλες οι απεικονίσεις του, όπου οι κινήσεις φαίνεται να μην έχουν την παραμικρή σχέση με αυτές του τσιφτετελιού.
Ο Κόδρακας:




και το εντελώς άσχετο με αυτόν Τούρκικο Τσιφτετέλι:

ούτε την παραμικρή ομοιότητα δεν έχουν μεταξύ τους 

Πρόκειται λοιπόν για έναν χορό που ταυτίζεται με την Ανατολή, την Τουρκία και το Ισλάμ, ο οποίος όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα δικαίως δεν έλαχε της καλύτερης υποδοχής, αφού θεωρείτο ντροπή να τον χορεύει μια γυναίκα, ενώ με αυτόν τον χορό ρίχνουμε τον πολιτισμό της χώρας μας στο επίπεδο του πολιτισμού λαού ο οποίος μας έχει κάνει μεγαλύτερο κακό από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, την Τουρκία. Σήμερα ωστόσο αποτελεί 2 φορές ντροπή, αφού πέρα από αυτόν τον λαό, μας ταυτίζει με την ανατολή γενικότερα, την ανατολή του ισλαμ, των ταλιμπάν, της απουσίας επιπέδου και πολιτισμού, της ανατολής της παρακμής γενικότερα. Έναν πολιτισμό εντελώς παρακμιακό και ασύμβατο με τον Ελληνικό

Ναι ρε παιδιά, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς να χορέψουμε «τσιφτετέλι τούρκικο»  , όπως καλούσε κάποτε το γνωστό λαϊκό άσμα

*Παπυρος Larousse Britannica, τόμος 58

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Why Greeks and Turks are NOT similar to each other

Yes, Greece is Western too: The reasons

Informing Albanians about Arvanites